ARMEENS APOSTOLISCHE KERK SURP KARAPET
Lidmaatschap van de Armeens Apostolische Kerk
Om lid te worden van de Armeense Apostolische Kerk moet men gedoopt en bekeerd zijn tot het christelijk geloof en de doctrines, canons en riten van de Armeense Kerk aanvaarden.
Nadere informatie kunt u verkrijgen via de priester van de kerk.
Lidmaatschap van de parochiekerk Surp Karpet
De Armeense Apostolische Kerk Surp Karapet heeft veel van onze levens geraakt en blijft dat doen. Armeniërs voelen het als hun plicht om de Armeense Kerk financieel en moreel gezond te houden, zodat zij haar heilige christelijke missie kan voortzetten en onze onbetaalbare etnisch Armeense identiteit kan koesteren.
Iedereen die de Surp Karapetkerk bezoekt, zal het ermee eens zijn dat onze kerk rijk is aan activiteiten en organisaties ter bevordering van de religieuze en Armeense opvoeding en socialisatie van onze kinderen. De Armeens Apostolische Kerk is het huis van alle Armeniërs, en als parochianen van de Surp Karapetkerk is het onze missie om onze mooie kerk te behouden en onderhouden.
Het is dankzij giften en jaarlijkse lidmaatschapsbijdragen dat deze kerk een integraal onderdeel blijft van de Armeense gemeenschap en van de stichting en toekomst van de Armeense jeugd. Alle giften zijn welkom, en u mag elk bedrag dat u wenst overmaken. God aanvaardt elke bijdrage die uit uw hart komt.
Een jaarlijks bijdrage/gift geeft een lid (minstens 18 jaar oud) het recht te stemmen op de jaarlijkse Parochievergadering, of een functie te bekleden in een van de uitvoerende organen van de verschillende organisaties, waaronder het Parochiebestuur, in overeenstemming met de statuten van het Bisdom van de Armeense Kerk.
Voor een lidmaatschapsformulier kunt u contact opnemen met één van de leden van het parochiebestuur.
RSIN : 852704379
ANBI-Algemeen Nut Beogende Instelling
De Armeens Apostolische Kerk Surp Karapet is een door de Belastingdienst officieel erkende instelling (ANBI).
BELEIDSPLAN 2024
Naam volledig : Armeens Apostolische Kerk Surp Karapet
Naam kort : Surp Karapet
KvK: 57717362
RSIN : 852704379
IBAN : NL61INGB0000653769
Locatie : Potterieplein 50, 6216VB Maastricht
Website : www.surpkarapet.com
Email : surpkarapet@gmail.com
INTRODUCTIE
De Armeens Apostolische Kerk Surp Karapet maakt een ondeelbaar deel uit van de Heilige Armeens Apostolische Kerk van Armenië onder het geestelijke gezag van de Opperste Patriarch (de Katholikos) van alle Armeniërs, wiens zetel zich in Etsjmiadzin, Armenië bevindt.
De Armeens Apostolische Kerk Surp Karapet maakt deel uit van de Patriarchale Vertegenwoordiging in West-Europa, waarvan het centrum zich in Rome, Vaticaan bevindt en wordt door de genoemde Patriarchale Gedelegeerde in West-Europa, aartsbisschop Khajag Barsamian bestuurd.
De Surp Karapetkerk is op 26 januari 2013 ingewijd door aartsbisschop Norvan Zakarian van Armeens Apostolische Bisdom van Parijs met instemming van bisschop Wiertz van bisdom Roermond.
Surp Karapet betekent letterlijk Heilige Voorloper. Met Voorloper wordt verwezen naar Johannes de Doper. Johannes heeft het epitheton "de Voorloper" te danken aan het feit, dat hij de laatste profeet was, die de weg voor Christus heeft voorbereid. De vroegste christenen hebben Johannes reeds beschouwd als de Voorloper van Christus en hem gezien als de weergekeerde Elias, van wie men geloofde, dat hij zou optreden als de wegbereider van de Messias. De naam Surp Karapet is gekozen door bisschop Datev Muradian van Roemenië, de voormalige deken van Amsterdam. De kerk in Maastricht is vernoemd naar de eerste Armeense officiële huiskerk, gesticht in de 17e eeuw door Armeense kooplieden.
Het kerkgebouw bevindt zich aan het Potterieplein in de wijk Pottenberg in Maastricht-West. Het is de eerste Armeense kerk in Maastricht en in heel Limburg. Het bouwwerk kwam tussen 1964 en 1966 tot stand als parochiekerk van de rooms-katholieke parochie Christus' Hemelvaart. In 2011 is de R.K. Christus Hemelvaartkerk onttrokken aan de erediensten.
Het gebouw is geen eigendom van Surp Karapet maar in erfpacht van de R. K. Parochie Christus Hemelvaart (inmiddels Parochie Federatie Johannes Paulus II Maastricht).
Surp Karapet is sinds 2013 lid van de Raad van Kerken in Maastricht.
MISSIE KERK
De missie van de Armeens apostolische kerk is om het Evangelie van onze Heer Jezus Christus te prediken en haar boodschap van redding te verkondigen. Deze missie wordt gerealiseerd door middel van aanbidding, onderwijs, getuigenissen, samenkomsten en een gemeenschappelijk leven in Jezus Christus als uitgedrukt in de karakteristieke geloofservaring van het Armeense volk. Alle leden, geestelijken en leken zijn geroepen om volledig deel te nemen in haar missie.
DOELSTELLING
De doelstellingen van de Armeens Apostolische Kerk Surp Karapet zijn als volgt:
• het verwezenlijken van de eredienst van de Armeens Apostolische Kerk in Nederland
• het voorzien in de benodigdheden en de bijbehorende kosten van de eredienst
• het aanmoedigen van en toezicht houden op het geestelijke-, religieuze-, culturele en sociale leven van de Nederlands-Armeense kerkgemeenschap.
• het onderhouden van contacten met andere (zuster)kerken, instanties en bewoners op lokaal en regionaal niveau.
INKOMSTEN
De Parochie genereert inkomsten via:
• Contributie
• Collectes in de kerk
• Bijdragen via huwelijksvoltrekkingen, doop- en begrafenisceremonies.
• Donaties en giften
BEHEER
De kerk en het vermogen wordt beheerd door de gekozen bestuursleden.
Het vermogen wordt hoofdzakelijk besteed aan het onderhoud van het gebouw, de organisatie van de erediensten en aan activiteiten ter ondersteuning van de Armeense religie en identiteit.
BELONING
Er vindt geen beloning plaats voor bestuursleden en of vrijwilligers. Onkosten van vrijwilligers kunnen gedeclareerd worden. De kerk heeft geen personeel in dienst. De erediensten worden gehouden onze eigen priester en met bezoekende geestelijken uit Nederland of het buitenland.
TOEKOMSTPLANNEN
De Surp Karapet heeft de aanstelling van de priester Astvatsadur Sargsyan gerealiseerd, we hebben nu iedere zondag een Goddelijke Liturgie. voor is reeds in gang gezet. Voor de aankoop van het kerkgebouw zijn wij in afwachting van het definitieve besluit van het R.K. bisdom in Roermond.
JAARREKENINGEN VAN 2020 T/M 2022
2020
2021
2022